Als je in Nederland met het openbaar vervoer wilt reizen, dan heb je een mondkapje nodig en dan is ťťn van de vragen die je jezelf stelt ga je een mondkapje kopen met filter of zonder filter? Je eigen gemoedsrust speelt een rol in het maken van je beslissing, zowel als de reden waarom je een filter wilt toevoegen en je budget. Hier leggen we uit wat een filter precies doet en waarom deze in het openbaar vervoer niet verplicht is gemaakt. Met die informatie bepaal je vervolgens zelf of je een mondkapje wilt kopen met filter of zonder.

Een mondkapje kopen met filter voor extra bescherming

Mondkapjes met filter bieden meer bescherming dan mondkapjes zonder filter. Ze hebben als functie om deeltjes uit de lucht te filteren voordat ze in jouw longen worden gezogen. Dat zijn niet alleen bacteriŽn en virussen, maar ook stuifmeel, smog, schadelijke stoffen die vrijkomen bij het gebruik van machines enzovoorts. Ben je allergisch, werk je in stoffige ruimten, ben je kwetsbaar voor virussen en bacteriŽn of wil je minder uitlaatgassen inademen? Dan is een mondkapje kopen met filter een goed idee. Niet-medische mondkapjes zonder filter zorgen er alleen voor dat je het virus niet kunt overdragen. Mondkapjes met filter beschermen je luchtwegen en gezondheid ook.

Mondkapjes met filter zijn niet verplicht

Wil je een mondkapje kopen met filter enkel om in het openbaar vervoer te mogen reizen, dan is dat niet nodig. Want de overheid heeft voor reizigers alleen de niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt. Dit zijn kapjes zonder filter die vaak bestaan uit twee lagen stof en touwtjes. Je mag ze ook zelf maken, als je de instructies van de Rijksoverheid opvolgt. Een mondkapje kopen met filter is voor het openbaar vervoer dus niet nodig.

Wat zijn je opties?

Mondkapjes met filter zijn bijzonder handig voor mensen die kwetsbaarder zijn, die allergisch zijn of die dagelijks ongezonde lucht inademen. En als jij een mondkapje wilt kopen met filter, dan zijn er een aantal opties.

  • Ben je niet van plan om vaak een mondkapje te dragen, dan kun je wegwerp mondkapjes overwegen. Deze hebben een filter, maar gooi je na gebruik bij het restafval. Omdat deze relatief duur zijn raden we alleen aan om een wegwerp mondkapje te kopen met filter als je deze niet dagelijks nodig hebt.
  • Er zijn ook stoffen mondkapjes met een speciaal compartiment waar je zelf een filter in kunt doen. Deze filters zijn apart verkrijgbaar en specifiek bedoeld voor eenmalig gebruik. Je kunt het stoffen gedeelte wel wassen en hergebruiken en zelfs zonder filter zijn deze toegestaan in het openbaar vervoer.
  • Als laatste kun je een professioneel mondkapje kopen met filter. Deze zijn hard en voor een langere tijd te gebruiken. Ze zijn ook aanzienlijk duurder, maar hoeven dus ook niet snel vervangen te worden. Deze mondkapjes worden onder andere gebruikt door mensen die in stof werken. Wat je ook kiest, met een mondkapje met filter biedt net wat extra bescherming.