Een studio monitor is een luidsprekerbox die in de muziekindustrie in geluidsstudioís wordt gebruikt. Met een monitor kan je luisteren wat voor muziek er wordt opgenomen of gecreŽerd. Een studiomonitor is vooral ontwikkeld voor het produceren en mixen van muziek in studioís zoals bijvoorbeeld voor een radiozenders.† Nu worden studiomonitoren ook gebruikt door producers, muziekliefhebbers, djís en andere muzikanten, om muziek te beluisteren. Uit een studiomonitor komt een zo neutraal mogelijk geluid zodat je zeker weet dat je muziek goed klinkt als het ook uit de monitor goed klinkt. Dat is het grote verschil met luidsprekers, die vaak wel een gekleurd geluid geven. Daarom kan je voor je woonkamer muziek beter audio speakers kopen.

Het vinden van de beste studio monitor††

Als je geÔnteresseerd bent in het aanschaffen van een studio monitor zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om op te letten in het aanschafproces. Allereerst is er het verschil tussen actieve- passieve monitors; dit verschil is dat je bij passieve monitors nog een extra versterker nodig hebt. Het is daarom handiger om een actieve monitor aan te schaffen, zo weet je zeker dat je goed zit. Ook zit er een verschil in de hoeveelheid inches van een studiomonitor. De inch maat die wordt gegeven is van de woofer, en daarbij is de regel hoe groter de inchmaat hoe beter de bas te horen is. Ook zijn grotere woofers groter in oppervlak, vandaar dat het aan te raden is om bij een thuisstudio een 5 inch aan te schaffen. Alleen als je echt een grote studio hebt, waarbij je de monitor op 4 meter afstand kan zetten is 7 inch en groter aan te raden. Als laatste is het aan te raden om te kijken naar het soort aansluiting van de monitor, er zijn 4 soorten:†

  • De XLR is een gebalanceerde aansluiting, die alleen handig is als je andere kabels ook gebalanceerde aansluitingen hebben. Wat top is aan deze aansluiting is dat je geen last hebt van storingen in lange kabels. Dit is ook de meest betrouwbare optie.
  • De Jack is een TRS-ingang die net zoals de XLR gebalanceerd is. Ook een prima optie, alleen letten op welke snoeren je deze aansluit.
  • De RCA oftewel de tulp is ideaal voor bij kortere kabels, omdat de RCA niet gebalanceerd is. Vooral voor hifi apparatuur en mixers is deze ideaal.
  • Als laatste de USB-aansluiting, die het meest bekend is. Dit is handig als je geen losse interface voor je audio hebt. Alleen is computer geluid niet altijd van hoge kwaliteit, daarom kan je die het beste omleiden langs losse speakers.

Waar koop je een goede studio monitor?††

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het aanschaffen van een studiomonitor dan is het fijn dat er met je mee wordt gedacht. Een goede tip is dan om naar I4studio.nl te gaan. Zij hebben veel ervaring en expertise, en leveren kwalitatieve producten die 2 jaar garantie hebben. Zo weet je zeker dat je een goede aankoop doet.